Hoe verliep de 4Daagse Nijmegen 2022 in mijn praktijk?

Spullen voor de 4Daagse verzorging liggen klaar  op een tafeltje.
Spullen voor de 4Daagse verzorging liggen klaar op een tafeltje in de praktijk van Sport sneller in Nijmegen.

Hoe verliep de 4Daagse Nijmegen 2022 in mijn praktijk?

De 4Daagse Nijmegen editie 2022 was een andere vierdaagse dan normaal. De eerste wandeldag lastte de organisatie af vanwege de verwachte temperatuur van 39 graden. Een verstandige beslissing, want bij die temperatuur koelt het lichaam niet meer af en een organisatie neemt een beslissing voor de massa. Voor de 4Daagse verzorging die in mijn praktijk bestaat uit sportmassage en tapen, had zich een gemixte groep aangemeld. De oudste loper was 81, de een na oudste 79 en die liep de 40 km en zat elke dag voor 14.30 in mijn praktijk voor een massage. De jongste lopers waren in de twintig, waarvan er één op sneakers liep.

Preventief voeten tapen 4Daagse

Op de dag voordat de 4Daagse begint, is er in mijn praktijk de mogelijkheid om je voeten preventief te laten tapen. Degenen die dat hadden laten doen, kwamen de 4Daagse zonder blaren door.

Weersomstandigheden 4Daagse 2022

De wandelaars wandelden dit jaar in slechts drie dagen door alle weersomstandigheden. Op woensdag was het super zonnig en 31C. Op donderdag regende het ontzettend. Met dank aan de regen kwam de hoeveelheid verbruikte tape boven de 50 m uit! Want met nog dikke voeten van de warme woensdag en een korte nachtrust, een hele dag in de regen lopen, levert geheid blaren op voor degenen die daarvoor gevoelig zijn. Op vrijdag liepen de wandelaars in perfect wandelweer. Zo hadden ze toch nog een kers op de taart en hebben ervaren hoe het is onder alle omstandigheden te wandelen.

Tegenslag tijdens de 4Daagse

Donderdagavond strompelde een loper binnen met twee voeten vol met blaren. Of daar nog wat aan te doen was. Hij liep voor NEC Maatschappelijk en had flink wat sponsorgeld opgehaald. Er waren geen ontstekingen en na het ontsmetten, prikken van de blaren en Betadine zijn zijn voeten getaped. Hij heeft de volgende dag de 50 km uitgelopen.

Ook waren er twee vrouwen in de verzorging die op het laatste moment geen onderdak in Nijmegen hadden. Ze besloten naar huis te rijden en vanaf daar elke dag op en neer te rijden. De preventieve taping op dinsdag verviel daardoor en werd verplaatst naar woensdag. Woensdagavond had die deelneemster helaas al flinke blaren. Ondanks alle stress rondom het slapen, de blaren en de extra reiskilometers wisten de vrouwen de 4Daagse uit te lopen.

Mooiste dagen van het jaar

Als sportverzorger in de regio Nijmegen vind ik dit altijd de mooiste dagen van het jaar! Ze zijn hectisch, maar het frequente contact met de deelnemers en het bijdragen aan hun prestatie is iets magisch, zeker als ze erin slagen hun doelen te behalen. Het zal duidelijk zijn dat de 4Daagsefeesten in de stad volledig langs me heen gaan, maar dit geeft me zoveel meer voldoening. En ja, ook in 2022 zijn al mijn lopers gefinished en daar doe je het als sportverzorger toch voor. Dus ik ben supertrots op ze! <3