Nazorg voeten na tapen en blaren 4Daagse wandelen

Voet met blaren na een regenachtige 4Daagse dag
Voet met blaren na een regenachtige 4Daagse dag. Hoe verzorg je dat thuis na de 4Daagse?

Nazorg voeten na tapen en blaren 4Daagse of wandeltocht

Jouw voeten zijn getaped tijdens de 4Daagse of een wandeltocht omdat je blaren had, maar hoe zorg je ervoor dat de huid van je voeten thuis herstelt?

Tape verwijderen

Het verwijderen van de tape moet je altijd voorzichtig doen! Ga je eraan trekken dan kun je de huid lostrekken, want je huid wordt weker door de tape en de tape hecht aan de huid. Je verwijdert de tape het beste door voorzichtig een stukje los te peuteren en dan gebruik je de olie die je hebt meegekregen door met een wattenstaafje, gaasje over de huid te wrijven en tegen de lijm van de tape. Trek met je andere zachtjes hand aan de tape. Smeer niet de hele tape in met olie, want dan laat nogal eens alleen het windsel los en dan zit je met een voet vol met lijm en poets je je een ongeluk. Dit is dus een geduld werkje. Neem hier de tijd voor of laat een rustige huisgenoot het doen.

Vierge Olijfolie

Heb je geen olie mee gekregen of is hij op dan kun je ook olijfolie gebruiken. De vierge olijfolie werkt beter dan olijfolie die alleen geschikt is om in te bakken. Vraag me niet waarom, maar er zit iets in vierge olijfolie dat ervoor zorgt dat de lijm van de tape beter oplost is mijn ervaring. Kijk uit bij de blaren, want die huid is nog kwetsbaarder. Krijg je de tape niet van de huid van de blaar af zonder de blaar kapot te maken of zit de tape vast op een open blaar, knip dan om de blaar heen en laat het met rust. Je krijgt dan een blaar met een eiland(je) van tape erop.

Open of dichte blaren

Na het verwijderen van de tape kun je open blaren hebben, dichte blaren en blaren met tape erop. Je start gelijk met het schoonhouden van je voeten door in een sopje te zitten. Dat sopje maak je met Dettol of met Badedas Classic. Bij Dettol gaat het om de bruine Dettol met de stof Chloroxylenol, die wit wordt als je er water bij doet. Op de achterkant van de fles staat de verhouding voor huidontsmetting. Bij Badedas moet je echt de ‘Classic’ hebben en niet de douchegel. Na het sopje spoel je je voeten schoon met koud water. Droog je je voeten voorzichtig af met een schone doek, föhn ze desnoods na het afdrogen kort. Hierna knip je de loshangende huid bij de open blaren voorzichtig weg met een steriele huidschaar. Vervolgens ontsmet je de open blaren en wondjes met Betadine en je plakt alle blaren af met een pleister of gaasje.

Discussie over Badedas of weken

Er is discussie over of Badedas of het schoonweken van blaren werkt, maar in de jaren dat ik sportverzorger ben, heb ik nog nooit iemand gezien die een ontsteking kreeg na het opvolgen van dit advies en ik heb wel mensen gezien met ontstekingen die niet in Dettol of Badedas Classic weekten. Twijfel je over dit advies, vraag dan aan je huisarts wat je het beste kunt doen.

Hoelang met voeten in sopje?

Het met je voeten in een sopje van Dettol of Badedas Classic zitten doe je twee keer per dag 10 minuten lang. Je houdt het vol totdat de huid is genezen. Na elk sopje spoel je je voeten af met koud water, droogt ze af en ontsmet de open wonden met Betadine. Daarna plak je de open wonden af met een pleister of gaasje.
Heel veel succes met het herstel van je wandelblaren!