4Daagse 2023 over luchtvochtigheid, blaren en plastabletten

Grote blaren op de hiel
Als je je plastabletten niet slikt, kunnen er grote blaren op je voeten ontstaan doordat je voeten tijdens het wandelen opzwellen.

4Daagse 2023 over luchtvochtigheid, blaren en plastabletten

De 4Daagse 2023 verliep goed in mijn praktijk. De maandag voor de 4Daagse stond in het teken van preventief tapen, tegen blaren of andere klachten. Alle wandelaars die gebruik maakten van mijn verzorging zijn gefinisht en dat maakt elke sportverzorger gelukkig, want daar doe je het voor.

Hoge luchtvochtigheid 4Daagse

Wat dit jaar opviel, was dat een deel van mijn wandelaars de eerste dag als zwaarst ervaarde. De oorzaak ervan kon ik niet achterhalen. Het kan de hoge luchtvochtigheid zijn geweest van die dag, maar dat blijft gissen want er waren ook deelnemers die er geen last van hadden. Gelukkig ging het elke dag beter met die groep en voor een deelnemer is het natuurlijk prettig als je groeit in het evenement. Dat geeft zelfvertrouwen om het te kunnen voltooien.

Plastabletten en wandelen

Dankzij het droge weer werd het dit jaar geen massaal blarenkampioenschap. Toch had ik dit jaar op dat punt weer een winnaar die op de derde dag de praktijk binnenstrompelde. Die deelnemer bleek normaalgesproken door een arts voorgeschreven plastabletten te gebruiken, maar vond het lastig om vaak naar het toilet te moeten tijdens het wandelen en besloot ze gedurende de 4Daagse niet te slikken. Het gevolg was dat de voeten elke dag meer opzwollen en er enorme blaren ontstonden, omdat wandelschoenen over het algemeen niet meegroeien. Overigens heeft ook deze wandelaar de 50 km afstand van de 4Daagse uitgelopen, met de laatste dag toch plastabletten en op Teva’s. Wat een held!