Kamferspiritus met glycerine voor je voeten

Kamferspiritus met glycerine op een oranje massagetafel.
Kamferspiritus met glycerine kun je gebruiken om een hardere eeltlaag op te bouwen. Dit kan blaren voorkomen bij lange wandeltochten.

Kamferspiritus met glycerine voor je voeten

Het is een oude truc die bekend is onder wandelaars. Het kweken van hard eelt op je voeten door je voeten in te smeren met kamferspiritus. Tijdens de 4Daagseverzorging hoor ik af en toe het verhaal van beginnende wandelaars dat ze een lekker dikke eeltlaag hadden gekweekt en dat na een flinke oefentocht de hele eeltlaag losliet of scheurde onder hun voeten. Met alle gevolgen van dien. Daarom willen ze hun voeten laten tapen, want de eeltlaag is losgelaten, gescheurd en bij de start van de 4Daagse minder dik of nog afwezig.

Hele voetzool laat los

Ik moet zeggen dat ik in de loop van de jaren ook weleens wandelaars op tafel heb gehad die na de eerste 4Daagsedag onder hun zorgvuldig opgebouwde eeltlaag een blaar over de hele voetzool hadden. De hele eeltlaag zit dan los van de voet met wondvocht ertussen. Die lopen de volgende dag niet meer mee.

Tip van ervaren wandelaars

In de groep die ik verzorg zitten ook wandelaars die de 4Daagse al meer dan 30 keer hebben gelopen, een uitschieter heeft hem meer dan 50 keer gelopen. Met hen besprak ik dat probleem. Zij vertelden zonder uitzondering dat ook weleens meegemaakt te hebben in de opbouw in hun beginjaren, maar dat sinds zij kamferspiritus met glycerine gebruiken dat het probleem verdwenen is. Volgens deze groep wandelaars houdt de glycerine de huid soepel, waardoor deze niet meer breekt of scheurt.

Dikte eeltlaag bij wandeltocht

Daarnaast is de dikte van de eeltlaag ook van belang. Het is nergens voor nodig om een halve centimeter aan eelt onder je voeten te hebben. Een dun harder laagje dat blaren voorkomt is voldoende. Als je 4 weken voor de 4Daagse begint met je voeten 2 of 3 x per week in te smeren met kamferspiritus dan is de buitenste huidlaag hard genoeg als je aan de start staat.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring als sportzorgmasseur. Mocht je een onderbouwde verklaring hebben over de werking van kamferspiritus en eeltvorming dan kun je me mailen op: info@sportsneller.nl. Ik pas het artikel graag aan.