Acute en chronische blessures

Honkballer valt met zijn gezicht in de muur.
www.allproreels.com – from Nationals vs. Mets at Nationals Park, September 26th, 2020

Acute of chronische blessure

Bij blessures maak je onderscheid tussen acute en chronische blessures. Het verschil zit in de oorsprong van de blessure. Is het plotseling ontstaan dan is het een acute blessure. Voorbeelden van acute letsels zijn trappen tegen de enkel, over ongelijke tegels struikelen, slidings, botsingen en dergelijke. Gaat er een periode van sluimerende klachten aan de blessure vooraf dan valt het onder chronische blessures. Chronische blessures komen altijd door overbelasting. Er gaat dan iets mis tussen de belastbaarheid van de persoon en de belasting.

Oorzaken acute blessures

Bij acute blessures kan de oorzaak binnen de persoon zelf liggen of buiten de persoon. Onder oorzaken die binnen de persoon liggen vallen instabiliteit, overschatting eigen vaardigheden, onvolledig herstel van een oude blessure, verstoring van de bewegingen in het gewricht, slechte techniek en onvolledige warming-up. Oorzaken die buiten de persoon liggen zijn: slechte ondergrond, botsing, belastende bewegingstechnieken, slecht schoeisel.
Acute blessures komen voor als kneuzingen, verstuiking, verscheuring, ontwrichting, breuk.

Oorzaken chronische blessures

Bij chronische blessures zijn belastbaarheid en belasting niet in evenwicht. Een ander woord voor overbelasting is surmenage. Zoals hierboven gezegd gaat er iets mis tussen de belastbaarheid van de persoon en de belasting. Dat kan komen door een te enthousiast trainingsschema en te weinig rust, maar ook doordat mensen minder belastbaar worden door drukte op het werk, familieproblemen, overgang bij vrouwen, stress, ouderdom, niet goed hersteld zijn van een ziekte of oude blessure.

Overbelastingsblessures rond kniegewricht

Overbelastingsblessures of surmenageletsel komt vaak voor rond het kniegewricht, omdat daarop grote krachten inwerken.

Voorkomen overbelastingsblessures

De overbelasting veroorzaakt microscopisch kleine beschadigingen. Deze beschadigingen veroorzaken een kleine ontsteking. Hiermee kun je gewoon doortrainen. Neem je tussen de trainingen onvoldoende tijd voor herstel dan kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. De oplossing voor overbelastingsblessures is het afnemen van de belasting en maatregelen die het herstel bevorderen.