Achillespeesblessure is overbelasting

Achillespeesblessure zit op de plaats van de rode plek.
Een achillespeesblessure ontstaat altijd door overbelasting.
Opmerking: Injurymap, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

Achillespeesblessure is overbelasting

Veel sporters vrezen een achillespeesblessure, omdat een achillespeesblessure sporters voor lange tijd uitschakelt. Een achillespeesblessure ontstaat altijd door een vorm van overbelasting. Of de belasting is te hoog of de belastbaarheid is verminderd. Risicofactoren zijn: te veel kilometers maken, slechte looptechniek, overgewicht, harde ondergrond, slechte schoenen, schoenranden die knellen of te hoog zijn bij de hiel, onregelmatig trainen, koude achillespezen. Ook oudere blessures, slechte conditie van de kuitspieren en enkels en een slechte warming-up zijn oorzaken die de doorbloeding en de stofwisseling verminderen, waardoor de pezen verzwakken.

Houd achillespezen warm

Het is belangrijk om de enkels en achillespezen warm te houden. Sommige recreatieve hardlopers hadden in de winter blauwe enkels, omdat sneakersokken mode zijn