Stijve nek helpt massage?

Vrouw met nekklachten bij Sport sneller in de massageruimte.
Vrouw met nekklachten heeft ongelijke schouders. Haar rechterschouder hangt hoger.

Stijve nek bij wakker worden

Je kent het wel. Je wordt wakker en het voelt verschrikkelijk. Uit bed komen gaat, zolang het je lukt om je hoofd in dezelfde positie te houden. Zolang je koortsvrij bent, geen uitvalsverschijnselen hebt en je geen ongeval gehad, hoef je je niet direct zorgen te maken. De kans is groot dat je een stijve nek hebt, doordat een of meerdere spieren verkrampt zijn.

Verkrampte spieren veroorzaken pijn

De verkrampte spieren in je nek beperken je mobiliteit en trekken zo hard aan de wervels en je schouderblad dat er pijnklachten ontstaan, omdat de andere spieren proberen te compenseren en alleen maar werken in een poging het evenwicht in je lichaam te herstellen. Dat maakt bewegen pijnlijk en je voelt je vermoeid. Doordat je van de pijn en de verminderde mobiliteit slechter slaapt voel je je nog vermoeider. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terecht komen.

Helpt massage bij stijve nek?

Wat ik vaak zie bij een stijve nek is dat de schouders ongelijk zijn. Dit is ook zichtbaar op de foto. De rechterschouder van de vrouw op de foto hangt hoger dan de linkerschouder. Dat komt doordat sommige nekspieren aan het schouderblad vastzitten en als ze in de nek verkrampen, doet het schouderblad mee. Over het algemeen is een stijve nek een kwestie van warmhouden en uitzitten. Een massage kan de nekpijn en de vermoeidheid wel verlichten en de mobiliteit vergroten, waardoor het proces van herstel verkort en minder heftig verloopt.

Wanneer zorgen maken over nekpijn?

Bij Thuisarts.nl staat beschreven wanneer je hulp moet zoeken bij nekpijn.