4 Daagse Nijmegen 2024

Medaille van 52 keer de Nijmeegse 4Daagse gelopen
Medaille van 52 keer de Nijmeegse 4Daagse gelopen op de borst van een deelnemer.

Preventief tapen op maandag

De maandag voor de Nijmeegse 4Daagse van 2024 stond in mijn praktijk in het teken van het preventief tapen van voeten. Ik benadruk altijd naar aspirant-lopers dat tapen geen oplossing is voor een gebrekkige voorbereiding, slechtzittende steunzolen of niet-passend schoeisel. Als je op de maandag voor de 4Daagse nog naar een oplossing zoekt voor dergelijke problemen, is er duidelijk iets misgegaan in de voorbereiding.

4Daagse verzorging op dinsdag, woensdag en donderdag

Van de lopers die drie dagen verzorging hadden geboekt, heeft op één na iedereen de 4Daagse succesvol uitgelopen. Die ene uitzondering had te kampen met mentale problemen, waardoor op dag 2 de negatieve gedachten in het hoofd te groot werden. Dit benadrukt nogmaals hoe belangrijk de balans tussen lichaam en geest is. De overige deelnemers hebben het evenement zonder problemen volbracht.

Aanpassing route op vrijdag

Een bijzonder verhaal dit jaar was dat van een 80-plusser, die zijn 53e 4Daagse liep. Hij keek op dag 3 uit naar dag vier, waarop hij na jaren dezelfde route te hebben gelopen, een nieuwe route zou volgen. “Ik vraag me af of ik de weg nog weet na al die jaren,” grapte hij. Hij heeft de route succesvol uitgelopen, en de organisatie paste de route speciaal voor deze groep lopers aan. Het illustreert hoezeer de 4Daagse niet alleen een prestatie-evenement is, maar ook een publieksevenement is geworden. Dit brengt een andere verantwoordelijkheid voor de organisatie met zich mee, omdat de prestatieve wandelaar die voor 14.00 uur staat te wachten om uit te klokken, andere behoeften heeft dan de deelnemers die vier dagen vol gezonde beweging willen beleven.