Asfaltuitslag: Jeukende rode vlekken op je onderbenen

Hippe sneakersokken voorkomen asfaltuitslag niet.
Hippe sneakersokken voorkomen asfaltuitslag niet. Witte compressiekousen doen dat wel.

Asfaltuitslag van die jeukende rode vlekken op je onderbenen

Tijdens de Vierdaagse, maar ook tijdens de lange hardloop wegafstanden krijgen sommige hardlopers of wandelaars rode -soms jeukende- vlekken op hun onderbenen. Het lijkt op zonnebrand, maar het is het net niet. Het fenomeen staat in de volksmond bekend onder de namen asfaltuitslag en asfaltbrand.

Witte compressiekousen kunnen helpen

Bij hardlopen was het in mijn beleving voorheen een minder groot probleem totdat hardlopers massaal aan de hippe sneakersokken gingen en met een petje op en een camelback op de rug, twintig kilometer in het zonnetje over het asfalt konden afleggen.
In mijn omgeving hebben de meeste hardlopers en wandelaars baat bij witte compressiekousen of in elk geval lichtgekleurde compressiekousen tot de knie. Eigenlijk is iedereen die ze is gaan gebruiken af van het probleem. Wil je dat niet, omdat je bruine onderbenen wilt hebben. Dan is zonneblaasjesgel het proberen waard.