Dynamisch of statisch tapen bij blessures

Kinesiotape of sporttape wat kies je?
Kinesiotape of sporttape wat kies je?

Als je een blessure wilt voorkomen of het herstel wilt bevorderen kun je gebruik maken van tape. Het tapen kent tegenwoordig twee grote stromingen; statisch- en dynamisch tapen. Beide tapesoorten kennen overigens meer toepassingen. Daarover later meer in een andere blogpost.

Statisch tapen is de oudste techniek. Je gebruikt er niet-elastische tape voor. Het is de witte sporttape op de foto. Het gewricht, de ligamenten of de spier worden zoveel mogelijk beperkt in de bewegingsuitslagen die je niet wilt. Dit doe je door gebruik te maken van ankerstroken en functionele stroken. Je zet de boel vast, zeg maar.

Dynamisch tapen is sterk in opkomst sinds de kinesiotape betaalbaar werd voor het grote publiek. Voor dynamisch tapen gebruik je elastische tape, kinesiotape. Het is de oranje tape op de foto. Ook deze tape haalt de bewegingsuitslagen die je niet wilt weg, maar doet dit vanwege de elasticiteit geleidelijk. Het is met deze tape mogelijk om in een strook meer en minder druk uit te oefenen, simpelweg door harder of zachter aan de tape te trekken voordat je hem opplakt. Deze tapetechniek kent alleen functionele stroken en de boel blijft mobiel.

Wat kies je sporttape of kinesiotape?

Wat is nu beter sporttape of kinesiotape? Dat is lastig te stellen. Ik ben een voorstander van dynamisch tapen, maar ik ben opgeleid vanuit de school dat een mens in beweging moet blijven en dat herstel hand in hand kan gaan met een lagere belasting en het trainen van de zwakke punten. Voorstanders van statisch tapen hangen vaak de school van absolute rust bij herstel aan. Sommige sportmasseurs vertellen zelfs dat bij een blessure elke vorm van beweging de eerste drie dagen vermeden moet worden, zodat het lichaam alle energie kan gebruiken om te herstellen. Sporters die zich prettig voelen bij vastgezette gewrichten en drie dagen op de bank, verwijs ik daarom altijd met liefde door naar collega’s die die school aanhangen. Omgekeerd werkt het ook zo. Wil je liever blijven trainen tijdens je herstel, zoek dan hulp bij iemand die dat aanhangt.