Waarom leren zwemmen soms lang duurt

Geoefende zwemmers trekken baantjes in zwembad Sportstad in Heerenveen.
Geoefende zwemmers trekken baantjes in zwembad Sportstad in Heerenveen.

‘Waarom duurt het zo lang om goed te leren zwemmen? Mijn kind is heel goed in voetbal, gymnastiek, atletiek, boksen of dansen.’ Dat vragen ouders vaak aan mij. Ook deelnemers aan de zwemlessen voor volwassenen geven regelmatig aan dat goed leren zwemmen onverwacht lang duurt. Ze hadden het zich veel eenvoudiger voorgesteld.

Wat leren zwemmen ‘moeilijk’ maakt, is dat zwemmen de enige bewegingsvorm is waarbij je om moet kunnen gaan met opwaartse kracht. Bij alle andere bewegingsvormen in het dagelijks leven heb je te maken met zwaartekracht. Op zwemles leer je om je liggend te verplaatsen bij een kracht die tegenovergesteld werkt aan de zwaartekracht. Voor sommige deelnemers aan de zwemles duurt het langer om dat te automatiseren.