Hardlopen hoe kies je een goed schema en doel

Hardlopen op een rustige dijk kan heerlijk zijn maar kies een hardloopschema dat bij je past.
Hardlopen op een rustige dijk kan heerlijk zijn maar kies een hardloopschema dat bij je past.

Kies het goede hardloopschema

Bij het hardlopen kun je gebruik maken van verschillende schema’s en elk schema gaat uit van een andere overtuiging en een ander doel. Er bestaat geen schema dat iedereen even snel maakt. Het kiezen van het juiste schema is niet perse maatwerk, maar het is wel zaak om het beste schema voor jezelf te kiezen.

Welk hardloopschema is geschikt voor mij?

Welk hardloopschema is nou geschikt voor jou? Dat is het schema dat jij helemaal af kunt maken zonder geblesseerd te raken en waarmee jij je doel kunt verwezenlijken. Het heeft geen enkele zin om als recreatieve hardloper een schema te volgen dat een topatleet naar grote hoogtes brengt. Zeer waarschijnlijk is het te zwaar. Je raakt geblesseerd of slaat trainingen over, omdat het niet in te passen en op te brengen is. Je verliest de moed en komt op de reservebank of in de behandelkamer terecht. Dat raakt gelijk een ander belangrijk punt voor een hardloper die in beweging en fit wil blijven en het leuk wil blijven vinden. Kies een realistisch doel!

Een realistisch doel is belangrijk

Wat is een realistisch doel voor een hardloper? Dat is in elk geval een doel dat je binnen het gekozen tijdsbestek kunt verwezenlijken. Het over zes maanden uitlopen van een marathon in het liefst 2.30 als je nog geen minuut kunt hardlopen, is dus een gestoord doel. Begin klein en wees je bewust van je instapniveau. Probeer als starter eerst eens op te bouwen naar een half uur hardlopen of naar het uitlopen van een 5 kilometer wedstrijd.
Bedenk voordat je een schema uitzoekt, hoeveel tijd je kunt besteden aan hardlopen. Wil je drie keer per week trainen of een keer? Wil je elke keer een uur trainen of ook weleens met 45 min klaar kunnen zijn en kun je dat gedurende het hele schema volhouden? Kun je drie keer per week hardlopen in combinatie met voldoende rust tussendoor. Zeker in het begin is het belangrijk om na elke hardlooptraining een rustdag in te plannen. Kun je alleen op vrijdag, zaterdag en zondag hardlopen, dan is het beter om te kiezen voor een schema dat twee keer per week het hardlopen traint.

Doel + instapniveau + tijd = schema

Als je je realistische doel weet. Het werkelijke instapniveau en de echte tijd weet die je beschikbaar hebt, kun je naar een schema gaan zoeken. Het internet staat er vol mee. Bekijk het schema van te voren en controleer of het rustig opbouwt en het qua tijdsplanning voor je gevoel te behappen is. Een hardloopschema bouwt op, controleer dus of de trainingen later in het schema ook in jouw tijdsplanning passen. Plan het schema in jouw agenda in, zodat je er ook tijd voor blijft hebben. Dan is de kans op het afmaken van het schema en het blijven hardlopen het grootst.