Hooikoortstape medical taping

Medical taping op de rug tegen hooikoorts.
Medical taping op de rug tegen hooikoorts.

Hoe werkt tapen tegen hooikoorts?

Vermoedelijk is de hooikoortstape de bekendste toepassing van medical taping. De twee U-vormige stroken op de rug en eventueel een aanvulling op de voorkant van de borstkas zou hooikoortsklachten voorkomen of verminderen. Hoe het werkt? Ik heb als ik eerlijk ben geen idee. Ik weet dat de tape de huid iets optilt, waardoor er ruimte in het weefsel eronder ontstaat, dat als je iets op je huid plakt, dat dat een prikkeling van je sensoren geeft en dat je met de tape bewegingsuitslagen kunt beïnvloeden.

Als het werkt, dan werkt het

Op internet kun je lezen dat het zou gaan om een prikkeling van het ruggenmerg, waardoor de klachten verminderen. Ik was er in het begin dan ook behoorlijk sceptisch over. Maar toen kwam de praktijk en mijn ervaring is inmiddels dat iets meer dan 75% van de mensen een afname van de klachten ervaart en de tape jaarlijks een of twee keer aan laat brengen om daarna klachtenvrij of klachtenarm te zijn. Dat zouden ze niet doen als er geen werking was.