Verhoogde spierspanning of spiertonus

Een vrouw met een verhoogde spierspanning in haar nek achter een bureau.
Een verhoogde spierspanning in je nek of schouders na een dag werken achter de laptop, daar moet je wat aan doen.

Verhoogde spierspanning is pijnlijk

Een verhoogde spierspanning of spiertonus kan voor een hoop vage pijnklachten zorgen. Het probleem bij een verhoogde spierspanning is dat het een vicieuze cirkel kan worden. Een spier die aangespannen is, gaat vanzelf pijn doen. Probeer maar eens je armen op schouderhoogte wijd uit te strekken en dat drie minuten vol te houden. Grote kans dat je dat vanzelf begint te voelen in je schouders en bovenarmen. Of ga eens een dag met opgetrokken schouders achter je laptop zitten. Aan het eind van de dag voelen je nek- en schouderspieren vrijwel zeker verhard aan.

Doorbreek de cirkel van verhoogde spierspanning

Vaak spannen spieren die pijn doen zich automatisch aan en dan is de cirkel compleet. Die cirkel kun je doorbreken met een (sport)massage, medical taping en met voorzichtig stretchen. Het is belangrijk dat je die cirkel doorbreekt, omdat het constante aanspannen zorgt voor houdingsveranderingen en bewegingsveranderingen. Een verandering in je houding of in de manier van bewegen kan namelijk ook weer pijnklachten veroorzaken, omdat spieren anders moeten gaan werken dan ze gewend zijn. Hierdoor ontstaat er nog een vicieuze cirkel bij.