Hotstonemassage hoe werkt het eigenlijk

Hotstonestenen in een pan
Hotstonestenen in een pan

Bij een hotstonemassage leg je toch warme stenen op iemands lichaam?
Ja en nee.
Bij een hotstonemassage leg ik verwarmde stenen op strategische plaatsen op het lichaam en beweeg deze stenen. Ik masseer dus ook met de stenen. Hierdoor ontstaat een diepte werking die de doorbloeding bevordert, afvalstoffen afvoert en ontspannend werkt. Mensen voor wie warmte ontspannend werkt, ervaren dat als kalmerend en ontspannend en dat is weer goed om de spierspanning te verlagen.

Dat warmte en massage kalmerend en spierontspannend kunnen werken hoeft geen uitleg. Ik denk daarbij dat het gewicht van de stenen hetzelfde effect heeft, als dat een verzwaringsdeken op onrustige slapers heeft en dat daarom cliënten een hotstonemassage als extra rustgevend ervaren.

Dat een hotstonemassage bijzonder spierspanningsverlagend werkt, ervoer ik trouwens zelf na de cursus. Op zo’n cursusdag sta je de helft van de tijd een medecursist te masseren, omdat je het alleen maar leert in de praktijk. De andere helft van de tijd ben je leerobject voor een medecursist. Ik voelde me na zeven uur met de stenen in mijn handen of op mijn lichaam drie dagen loom.