Starten met hardlopen in coronacrisis

Het lichaam van de hardloper is belangrijker dan het schema. Luister naar jouw lichaam!
Het lichaam van de hardloper is belangrijker dan het schema. Luister naar jouw lichaam!

Starten met hardlopen tijdens coronacrisis

Je hebt nog nooit hardgelopen of je wilt weer beginnen na een inactieve hardloopperiode en sinds de coronacrisis ben je doordrongen van het feit dat een betere lichamelijke conditie vaak een betere weerstand betekent. Bovendien heb je nu tijd, omdat alle groepsactiviteiten stil liggen. Hardlopen kun je lekker alleen doen en is een oplossing om tijdens de coronacrisis in beweging te blijven. Ik lever graag een bijdrage om mensen in beweging te krijgen. Daarom heb ik besloten een hardloopschema, waarvan ook hardlopers met een sportieve achterstand gebruik maken, online te zetten. Zodat iedereen die dat wil kan gaan beginnen met hardlopen en lekker in beweging kan blijven tijdens de coronacrisis. Het gaat om een walk/run schema, dat begint met lekker veel wandelen en hardlopen op een praattempo.

Hardloopschema voor absolute beginners

Het hardloopschema dat je in de link vindt, zorgt ervoor dat je dertien weken lang van zeventig tot honderd minuten lichaamsbeweging krijgt. Het bouwt uit naar dertig minuten rustig hardlopen op een tempo dat je nog kunt praten. Dit schema is geschikt voor iedereen die zich kan voortbewegen op twee benen, in staat is om te lopen op een tempo dat je nog kunt praten en rustig dertig minuten wil gaan hardlopen zonder zich druk te maken om tijden en afstanden. Na de dertien weken kun je besluiten om een schema te volgen dat je sneller laat worden binnen dertig minuten of langer laat lopen dan dertig minuten of je sluit je aan bij een recreatieve hardloopgroep.

Download naar 30 min hardlopen in coronacrisis

Download naar dertig minuten hardlopen in de coronacrisis (PDF)