Hardloopschoenen en de recreatieve loper

Inov8 Parkclaw 275 GTX hardloopschoenen
Inov8 Parkclaw 275 GTX hardloopschoenen


Maakt het type hardloopschoenen uit voor de recreatieve loper? Dat hangt af van welke school je aanhangt. De ene school vertelt dat schoenen met videoanalyses aangemeten moeten worden. De schoen kiest de loper en pas na een vierdimensionale analyse is duidelijk welke schoen dat is. De andere school is minimalistisch en zou je het liefst op blote voeten op pad sturen. Het zal duidelijk zijn dat iemand met erkende voetklachten, die bij een podoloog of podotherapeut loopt daar het beste advies kan vragen, maar ik heb het hier over een gewone recreatieve loper zonder doorgezakte voetgewelven, likdoornexplosies, harde knobbels en over elkaar vallende tenen, die prima een middagje door de stad kan wandelen.

Hardlopers met klachten hoe komt het

Als sportmasseur zie ik best wat hardlopers met klachten voorbij komen. Meestal is de eerste vraag die ze stellen. Moet ik andere schoenen kopen? Vaak is dat niet het geval. Hun klachten zijn doorgaans het gevolg van een onvoorzichtige opbouw, een disbalans in de spieren, een slechte looptechniek of repeterende bewegingen en belastingen buiten het hardlopen. Ze zijn meer gebaat bij een rustige opbouw, spierversterkende – of flexibiliteitsoefeningen, een massage om spierknopen op te lossen, meer aandacht voor de looptechniek of een aanpassing in hun dagelijkse bezigheden.

Welke schoenen voor een recreatieve hardloper

Waar let je dan wel op als gewone recreatieve hardloper als je schoenen gaat kopen?
Allereerst de maat. De schoenen moeten bij de tenen genoeg ruimte bieden. Tenen moeten kunnen pianospelen in de neus. Heb je een brede voorvoet, dan is de keuze wat beperkter, maar dat wist je al van je dagelijkse schoenen. Zoek dan hardloopschoenen met een ronde neus.
De hiel moet goed aansluiten. Als jouw hak omhoog komt in de schoen, dan is dat geen goed teken.
De zool moet voor jou goed voelen. Ren er eens een rondje mee door de winkel of huiskamer. Voelt de zool voor jou stabiel en prettig? Voelt de zool te stijf of juist niet?
De pasvorm van de schoen moet goed voelen, zowel in stilstand als tijdens het hardlopen. Voelt de schoen een met je voet?
Pas als bovenstaande dingen voor je gevoel kloppen, dan pas ga je je druk maken om de kleur en het model.