Hardlopen voor het plezier of prestatief?

Tekening met daarop links een prestatieve hardloper en rechts een recreatieve hardloper. Op de achtergrond staat een balans.
Ben je een prestatieve of recreatieve hardloper? Dat is belangrijk om van jezelf te weten.

Hardlopen voor het plezier of prestatief?

In mijn praktijk spreek ik regelmatig hardlopers die het lopen wel leuk vinden, maar moeite hebben om het vol te houden op de lange termijn. Een veelgehoorde opmerking is: “Ik heb eigenlijk twee keer per week tijd om een rondje te lopen, maar als ik die tijden van anderen op Strava en social media zie, krijg ik het gevoel dat ik vaker moet lopen en harder moet trainen om sneller te worden. Dan raak ik geblesseerd, kan ik niet trainen, en moet ik steeds weer opnieuw beginnen,” verzucht iemand.
Dan vraag ik: “Wat wil je met het hardlopen bereiken? Loop je voor je plezier of wil je je grenzen verleggen?”

Hardlopen voor je plezier

Als je loopt voor je plezier, is het belangrijk om bij jezelf te blijven. Geeft het hardlopen je een goed gevoel? Het kan helpen om minder naar anderen te kijken. Dit lukt vaak beter als je je richt op mensen die ook lopen voor hun plezier, bijvoorbeeld omdat ze een mooie route willen verkennen. Een goede bron van inspiratie hiervoor is Komoot, een app waar het delen van mooie routes centraal staat.

Prestatief hardlopen

Wil je je grenzen verleggen en prestatief lopen, dan is het belangrijk om te beseffen dat dit offers vraagt. Niets komt vanzelf. Het opstellen van een realistisch doel helpt daarbij. Misschien moet je minder tijd besteden aan vrienden of familie, een dag minder gaan werken om voldoende trainingstijd en hersteltijd te hebben of je leefstijl aanpassen. Ook kan het nodig zijn om een persoonlijk trainingsschema te laten opstellen en begeleiding te zoeken.

Ga op zoek naar de juiste balans

Als je duidelijk hebt wat je met het hardlopen wilt bereiken, kun je beter bepalen wat daarvoor nodig is. Uiteindelijk is het een kwestie van het vinden van de juiste balans.