Spierklachten in stand houden

Golven in bruin en blauw met daarboven de tekst stay patiënt and trust your journey.
Om te achterhalen waar je spierklachten vandaan komen moet je nauwkeurig kijken naar je dagelijkse beweegpatroon. Wat doe je veel op dezelfde manier?

Spierklachten in stand houden

Soms hebben cliënten spierklachten die terugkeren en waar geen duidelijke oorzaak voor is. Zo hoppen ze van huisarts, naar fysio, specialist, naar de sportmasseur, therapeut en zo verder. De klachten zijn allemaal niet ernstig, maar wel vervelend.

Iets veroorzaakt terugkerende klachten

‘Het meest waarschijnlijke is dat jij iets in je beweegpatroon in het dagelijkse leven doet, wat de klachten veroorzaakt’, zeg ik dan. Ze kijken me dan vragend aan.
‘Zit je veel scheef in de auto? Leun je veel met je elleboog in het portier? Kijk je veel op een scherm? Loop je altijd hetzelfde rondje hard in dezelfde richting? Heb je je telefoon altijd in dezelfde hand? Zit je altijd op dezelfde plek op de bank? Draag je de baby altijd tegen dezelfde schouder? Trekt de hond aan de riem altijd aan dezelfde arm?’ noem ik wat mogelijke oorzaken op. Het gaat om gedragingen die mensen onbewust veel uitvoeren.
Om de oorzaak te vinden moet je je dagelijkse beweegpatroon nauwkeurig bekijken. Dat is best een uitdaging.

Steeds terugkerende nekklachten

Na de zomer kwam een cliënte in mijn praktijk. Ze kampt de hele winter met nekklachten, in de zomer verdwijnen ze. Ik heb al eens met haar besproken dat ze haar nekklachten op de een of andere manier zelf in stand houdt.
‘Ik weet nu waar mijn nekklachten vandaan komen. De hele zomer geen last gehad, maar nu is het weer begonnen’, zei ze enthousiast.
‘Vertel!’
‘Ik kijk altijd vanuit mijn stoel schuin naar de tv. In de zomer zit ik recht voor de tv onder het afdak. Toen ik met dat slechte weer binnen ging kijken, voelde ik mijn nek weer.’
Check! ‘Kijk je altijd vanuit dezelfde hoek naar de tv?’ heb ik nu aan mijn vragenlijstje toegevoegd.