Medical taping bij litteken op buik

Litteken op de buik afgeplakt met kinesiotape.
Bij medical taping gebruik je kinesiotape om verkleefde littekens te behandelen. Deze man heeft een flink verkleefd litteken op zijn buik.

Rechterarm kan minder ver omhoog dan linkerarm

De man in mijn praktijk vindt het vervelend dat hij zijn rechterarm niet zover omhoog krijgt als zijn linker. Dat is lastig als hij plafonds moet leggen.
‘Hoe lang is dat al?’ vraag ik.
‘Geen idee, maar al meer dan tien jaar.’
‘Waarom wil je er nu wat aan laten doen?’
‘Ik heb het idee dat ik last begin te krijgen van mijn linkerschouder en dan heb ik geen schouder meer, waarmee ik kan werken. Ik ben links’, verklaart hij.

Litteken blijft naar binnen staan

Bij de visuele inspectie blijkt dat zijn rechterschouder behoorlijk lager staat dan de linker. Wat opvalt is dat hij een flink litteken heeft op zijn buik, dat 0,5 cm diep naar binnen staat. Geen van de schouders is instabiel en de mobiliteit is ongeveer gelijk, behalve als hij zijn armen boven zijn hoofd heft. Zijn rechterarm blijft achter en het litteken blijft dan naar binnen staan. Onder en rond het litteken is verkleefd weefsel te voelen.

Buikoperatie oorzaak litteken

‘Hoelang is die buikoperatie geleden?’
‘Ik denk een jaar of tien.’
‘Zijn de klachten daarna begonnen?’
‘Ik weet het niet meer, maar dat zou best eens kunnen. Ik heb toen een maand of drie niet gewerkt en in het begin trok het litteken verschrikkelijk.’

Litteken buik van invloed op schouder

Ik leg hem uit dat ik denk dat het litteken invloed heeft op zijn schouder en stel voor om het litteken met medical taping soepeler te krijgen. Ik gebruik daarvoor kinesiotape. Hij stemt daarmee in. Het litteken wordt getapt met kinesiotape en een week later zie ik hem weer. Zijn buik voelt lichter en hij vindt de geul in zijn buik minder diep, vertelt hij. Die indruk heb ik ook. Het weefsel voelt minder verkleefd. We besluiten de behandeling voort te zetten. Na drie weken is het litteken gelijk met de rest van zijn huid en kan hij zijn armen even ver heffen.