Zweepslag, Coup de Fouet, Strain in een spier

Taping met kinesiotape bij een zweepslag van de kuit.
Deze taping met kinesiotape gebruik je bij een zweepslag van de kuit. Met deze tape kun je goed bewegen, zodat het herstel bespoedigt.

Zweepslag, Coup de Fouet, Strain in een spier

Een zweepslag, coup de fouet of strain is een scheurtje in een spier. Zweepslag is de Nederlandse benaming. Coup de Fouet is Frans en werd vroeger veel gebruikt. Strain is de Engelstalige benaming die onder invloed van internet steeds meer in gebruik is. Een zweepslag voelt aan alsof je een trap tegen de spier krijgt of als een klap met een zweep en soms voel je een tik of iets knappen. Verder gaan met de beweging waarmee je bezig was, is onmogelijk. Een zweepslag komt het meeste voor in de kuit, maar elke spier kan aangedaan zijn. Je herkent het verschil tussen een zweepslag en kramp aan de toestand van de spier. Bij kramp voelt de spier hard aan, bij een zweepslag zacht.

Risicofactoren voor een zweepslag

Risicofactoren voor een zweepslag zijn: Alle spieren die over twee gewrichten lopen en een hoog percentage aan fast twitch spiervezels hebben. Leeftijd, naarmate je leeftijd stijgt ben je stijver. Te korte of onvolledige warming-up. Slechte kleding bij koud en vochtig weer, want kou zorgt voor stijfheid. Onevenwichtige trainingsopbouw. Vermoeidheid.

Wat doe je tegen een zweepslag?

Je begint met R.I.C.E., rusten, ijs, compressie, elevatie. Zodra het kan begin je het lichaamsdeel op geleide van pijn te bewegen. Het probleem met een spierscheur is dat er littekenweefsel ontstaat en dat littekenweefsel is stugger en zwakker dan spierweefsel. Hierdoor kan er een zwakke plek ontstaan. Daarom is het belangrijk zo snel het kan te beginnen met oefenen. Bij een zweepslag in je kuit, hamstring of bovenbeenspier is het bijvoorbeeld goed om te starten met fietsen in een licht verzet. Daarmee bevorder je de doorbloeding en het herstel.