Wat betekent de afkorting R.I.C.E. in sportzorg?

Sporter laat zijn knie zwachtelen met de afkorting RICE ernaast.
RICE betekent Rust, IJs, Compressie, Elevatie in de Sportzorg. Dit is een tactiek die de sportverzorger toepast in de eerste 48 uur na een blessure van de spieren en ligamenten.

Wat betekent de afkorting R.I.C.E. in sportzorg?

De afkorting R.I.C.E. staat voor: Rest, Ice, Compression, Elevation. In het Nederlands is dat vertaald naar Rust, IJs, Compressie, Elevatie. R.I.C.E is een tactiek die je in de eerste 48 uur van de spier- of ligamentblessure toepast en totdat er andere inzichten zijn richtinggevend is in de sportzorg. Bonden als de KNVB, KNLTB en de organisatie Sportzorg adviseren deze tactiek.

Rust

Met Rust probeer je het lichaamsdeel zoveel mogelijk te ontlasten. Dat betekent niet dat je 48 uur bewegingsloos op de bank hoeft te liggen en je moppie of vent een pets op de bil geeft om je alles aan te laten dragen onder het mom van zielig. Het is juist goed voor de doorbloeding als je het aangedane lichaamsdeel binnen de pijngrens rustig beweegt.

IJs

Je gebruikt koeling met IJs om de zwelling te verminderen. Daarnaast werkt koeling pijnstillend. Koel vier tot zes keer per dag per keer 15 minuten met een coolpack. Leg het coolpack nooit rechtstreeks op de huid, maar stop het in een washandje of wikkel het in een theedoek of T-shirt als je niet zo huishoudelijk bent.

Compressie

Compressie kun je bereiken met een taping of het aanleggen van een elastische zwachtel.

Elevatie

Elevatie betekent dat je het aangedane lichaamsdeel zoveel mogelijk omhoog houdt. Zeker als de zwelling flink is. Nogmaals. Het is echt niet noodzakelijk om 48 uur met je been op de rugleuning van de bank te liggen en je alles aan te laten dragen. Probeer het aangedane lichaamsdeel zo snel mogelijk binnen de pijngrens rustig te bewegen.