Welke massageolie of -lotion kies je?

Verschillende massageolie op een rij.
Hoe kies je de beste massageolie voor jouw massage?

Welke massageolie is het beste?

Welke massageolie is het beste, is een vraag die mensen mij vaak stellen als ik vertel dat ik sportzorgmasseur ben. Het antwoord daarop is niet zo één twee drie te geven. Het allerbelangrijkste is dat de masseur en de gemasseerde niet allergisch reageren op de olie. Massageolie op basis van amandelen of pinda’s is bijvoorbeeld een slecht idee bij een notenallergie. Maar verder hangt het er helemaal vanaf wat voor massage je gaat geven en wat je ermee wilt bereiken.

Massageolie voor sportmassage

Bij een sportmassage gebruik ik meestal een wat stroevere olie of een lotion, omdat je daarmee meer contact met de spieren hebt en die beter vast kunt pakken. Bij een ontspannende massage kies ik juist een gladde olie, omdat ik dan gebaat ben bij zachtere strelende aanrakingen. Bij een hotstonemassage gebruik ik ook liever een stroevere olie, omdat anders de stenen teveel glijden. In de zomer is verkoeling vaak lekker en dan is iets van pepermunt in de olie fijn. In de winter vinden cliënten een verwarmende olie vaak prettig. Het beste is vragen wat degene die je gaat masseren prettig vindt.

Hoe weet je nu of een olie stroef of glad is?

Je kunt het beste een beetje olie in je handpalm doen en er met de wijsvinger van je andere hand een tijdje in roeren. Dan voel je vrij snel of de olie glad of stroef is en of de olie snel wordt opgenomen door de huid. Ook de huid van de masseur speelt mee en je weet dan gelijk hoe het onder jouw handen voelt.

Hoelang blijft de massageolie zitten?

Bij de keuze van de olie of lotion is het ook belangrijk dat je weet wat de gemasseerde erna gaat doen. Trekt hij of zij een mooi wit shirt of witte kousen aan en is het de bedoeling dat het allemaal wit blijft. Dan kun je beter kiezen voor een kleurloze olie of een lotion. Wil je iemand nog tapen dan kies je voor een olie of lotion die gemakkelijk te verwijderen is, omdat anders de tape niet blijft plakken.