Tempo (min/km) vs snelheid (km/h) bij hardlopen

Dorpspark Hees Nijmegen.
Bomen zijn fijn, maar ze verstoren de gps ontvangst van je hardloophorloge. Daarom gebruiken hardlopers vaak een tempotijd (min/km), want die is gemakkelijker te bepalen dan km/h. (Dorpspark Hees Nijmegen. )

Tempo (min/km) vs snelheid (km/h)

Je bent begonnen met hardlopen en je vindt harder dan 10 km/h lopen een mooi doel. Trots vertel je aan een gevorderde hardloper dat het je al lukt om een aantal intervallen te lopen. Je loopt zes minuten 10 km/h en dan ga je wandelen en dan loop je weer op 10 km/h. Op je gps-hardloophorloge houd je je snelheid goed in de gaten.
’Hoe hard loop jij eigenlijk?’ vraag je terloops aan je gesprekspartner.
Je krijgt een getal als 4.30, 5.15, 6.15, 6.45 als antwoord.
Wat is hier aan de hand?

Waarom gebruiken hardlopers geen km/h

Jij gebruikt snelheid (speed) om je snelheid uit te drukken en de gevorderde hardloper gebruikt het tempo (pace) om de snelheid uit te drukken. Waarom gebruiken hardlopers nu een tempotijd? De enige reden is, omdat het gemakkelijker is en altijd werkt en waarschijnlijk ook, omdat het stamt uit de tijd dat gps-hardloophorloges nog niet bestonden of te duur en onnauwkeurig waren. Om je tempo te bepalen heb je namelijk alleen een kilometerpaaltje nodig en de tijd. Je hebt geen last van bomen die de gps ontvangst verstoren.

Hoe werkt min/km

Hoe werkt een tempotijd? Je ziet een kilometerpaaltje langs de weg staan, kijkt op je horloge. Het is 13.27.45. Een kilometer verder staat eenzelfde paaltje. Je kijkt op je horloge. Het is 13.33.50 Dat betekent dat je zes minuten en vijf seconden op een kilometer loopt. Op deze manier kun je vrij eenvoudig bepalen op je op het juiste tempo loopt. Je mag zelf een poging doen om uit te rekenen hoeveel kilometer per uur dat is.

Omrekentabel min/km naar km/h

1 min/km = 60 km/h
2 min/km = 30 km/h
3 min/km = 20 km/h
4 min/km = 15 km/h
5 min/km = 12 km/h

6 min/km = 10 km/h
7 min/km = 8,57 km/h
8 min/km = 7,5 km/h
9 min/km = 6,67 km/h
10 min/km = 6 km/h

11 min/km = 5,45 km/h
12 min/km = 5 km/h
15 min/km = 4 km/h
20 min/km = 3 km/h