Synchroonzwemmen een benadeelde tv-sport

Synchroonzwemmen is nog altijd een benadeelde sport op tv, omdat negentig procent van de actie onder water plaats vindt en de kijker alleen het gedeelte boven water mag kijken. Wat de kijker ziet is een sporter die vanuit het niets een salto maakt en weer onderwater verdwijnt, terwijl de rest van het team dat onder water een rots bouwt onzichtbaar is. Of we zien alleen een groepje wapperende benen, maar de actie onderwater blijft onderbelicht.

Onderwater is spectaculair

Het complete plaatje van die sport weergeven was misschien onmogelijk in andere tijden en dat is dan zo en dat is jammer. Tegenwoordig zijn er meer dan genoeg goede camera’s die de tv-kijker een kijkje onderwater kunnen geven. Hopelijk hebben de techneuten in Japan daarvoor een oplossing gevonden tijdens Tokyo2021, want wat er bij synchroonzwemmen allemaal onder water gebeurt is beslist spectaculair.

Bekijk onderwaterbeelden van synchroonzwemmen op YouTube