Duiken of een kopsprong wat maakt het lastig

Duikplank en startblokken staan klaar om vanaf te duiken in Zwembad West in Nijmegen.
Duikplank en startblokken staan klaar om vanaf te duiken in Zwembad West in Nijmegen.

Waarom kan duiken moeilijk zijn?

Duiken of een kopsprong vanaf de kant in het water kan voor sommige kinderen en volwassenen lastig zijn. Het is een diploma-eis bij het B en C diploma. Maar wat maakt het nu precies zo lastig?

Duiken is voorover durven vallen

Duiken begint met de kunst om voorover te durven vallen. Het is onze normale reactie om ons hoofd en bovenlichaam op te richten, als wij voorover vallen. Daarbij gebruiken wij onze armen en handen om het hoofd van de oppervlakte weg te duwen en willen we onze voeten als eerste op de grond plaatsen. Deze primaire vaardigheid heeft ons in de evolutie geholpen om vooruit te komen. Om te overleven was het een hoofdzaak om ons hoofd te beschermen.
Duiken is tegengesteld aan deze vaardigheid. Je hoofd moet naar beneden blijven. Je armen gaan het wateroppervlak doorboren in plaats van wegduwen. De voeten komen als laatste in het water.

Slechte motorische vaardigheden maken duiken moeilijker

Daarnaast kunnen er dingen meespelen als slechte motorische vaardigheden. Iemand die op het droge de koprol nooit heeft beheerst, heeft over het algemeen ook moeite met duiken, omdat de vaardigheid om je rug rond te maken, je handen voor je te plaatsen, je kin op je borst te krijgen en met twee voeten af te zetten niet is aangeleerd. En als je nog nooit met je hoofd naar beneden aan het klimrek hebt gehangen, dan is je hoofd naar beneden doen om het als eerste in het water te krijgen vaak ook een brug te ver.