Langlaufen als crosstraining voor hardlopen

Langlaufen is het goed voor hardlopen als crosstraining
Langlaufen is het goed voor hardlopen als crosstraining

Op visite bij mijn Zwitserse familieleden huurde ik voor drie dagen langlaufski’s om die sport eens te proberen. Mijn man skiet niet graag. Ik kan skiën en snowboarden, maar om nu drie dagen op de alp op de latten of een board te staan en hem bij mijn familie of in de horeca achter te laten… Het is toch wat minder sociaal. Langlaufen leek hem leuk. Dan was je tenminste wat aan het doen in plaats van alleen proberen overeind te blijven, vond hij. Hij wielrent als sport. Dus we schaften voor hem langlaufkleding aan. Ik ging in mijn winter hardloopkleding en dat bleek in het zonnetje in de sneeuw toereikend.

Inspanning in zone 1 en 2

We boekten een uur instructie bij het verhuurbedrijf, met de gedachte: je kunt het beter goed aanleren dan later verkeerde gewoontes afleren. Omdat we beiden geen langlaufervaring hadden, was de klassieke stijl het advies. Na een uur konden we ons verplaatsen, remmen en als een kikvors omhoog lopen. Op naar de loipes in het dal. De laatste dag langlauften we meer dan tien kilometer. Die tien kilometer langlaufen na twee middagjes oefenen verbaasde ons ook. We gleden door een prachtig gebied met een inspanning in zone 1 en 2 en de kilometers vervlogen zonder dat we er erg in hadden. Heerlijk! Als je het kunstje eenmaal snapt, kost het weinig energie om vooruit te komen.

Langlaufen is lage impact sport

Langlaufen is net als zwemmen een sport met een lage impact. Je krijgt dus geen klappen op je gewrichten, spieren en pezen. De leercurve van klassiek langlaufen is veel sneller dan bij zwemmen. Je kunt na een goede instructie gelijk op pad, omdat het in de basis een natuurlijke beweging is. Mijn man had in het begin moeite met de timing, maar pakte dat aan het eind van de tweede middag ineens op. Ik voelde dat je met langlaufen in de klassieke stijl lekker bezig bent in de lage trainingszones en dezelfde spieren in je onderlijf gebruikt als met hardlopen. Bovendien train je je bovenlijf er gratis bij, zonder de impactbelasting van hardlopen. Dat maakt het voor mij voor herhaling vatbaar en een goede crosstraining voor hardlopen. Ik kan het iedereen aanraden om het eens te proberen, want behalve goed voor je is langlaufen ook nog eens leuk.