Vocht in knie mag je sporten?

Een stel gezonde knieën waarmee je rustig kunt sporten.
Een stel gezonde knieën waarmee je rustig kunt sporten.

Sporten met vocht in je knie

Mag ik sporten met vocht in mijn knie? Ik wil morgen hardlopen, voetballen, fietsen, volleyballen en ik kan geen wedstrijd of training missen. Dat is een vraag die sporters vaak voorleggen aan de sportmasseur. Knieën zijn veel belaste gewrichten in een sport en een gezwollen knie is een veelvoorkomend letsel. Bij het antwoord ‘Nee, dat mag niet’, komt onherroepelijk de volgende vraag. ‘Waarom mag dat niet?’
Het mag niet, omdat het kraakbeen in je knieën sneller slijt als er vocht in je knie zit. In een later stadium van je leven krijg je dan problemen.

Waarom niet sporten met vocht in je knie

Een knie is een synoviaal gewricht. Dat betekent dat er een gewrichtsholte aanwezig is, die is gevuld met een stroperige vloeistof. Deze vloeistof heet het synoviale vocht. Synoviaal vocht heeft een speciale samenstelling en dient ter smering en voeding van het gewricht. Het synoviale vocht smeert en voedt dus het kraakbeen. Verandert de samenstelling van het synoviale vocht doordat er bloed of ander vocht in terecht komt, dan verminderen de voedende- en smerende eigenschappen van het synoviale vocht. Het normaal spiegelgladde kraakbeenoppervlak wordt ruwer. Hierdoor treedt er vroegtijdige slijtage op van het kraakbeen als je het belast. Tijdens die belasting vermengen de afgesleten deeltjes zich met het synoviale vocht, waardoor de situatie in het gewricht nog verder verslechtert. Op het moment zelf kun je dan misschien nog wel je wedstrijd of training op wilskracht volbrengen, maar op een ander moment kom je in de problemen. Deze situatie zal een sportmasseur altijd willen voorkomen.