Wat is een sportmassage?

Anatomische afbeelding van de spieren op de rug en de bil
Anatomische afbeelding van de spieren op de rug en de bil


Wat is nu precies het verschil tussen een sportmassage volgens de richtlijnen van het Nederlands Genootschap Sportmassage (NGS) en een gewone massage. Een sportmassage volgens de richtlijnen van het NGS, wordt gegeven door een sportmasseur die beschikt over een geldige NGS-licentie. Het gaat er bij deze vorm van massage om dat de sportmasseur de balans tussen links en rechts herstelt door middel van een massage en eventueel met behulp van tapen of bandageren. Dit werkt blessurevoorkomend.

Balans tussen links en rechts

Die balans tussen links en rechts is een lichaam ontzettend belangrijk. Probeer maar eens de kamer op en neer te lopen met een stijve voet. Het zal duidelijk zijn dat door deze gewijzigde balans spieren, gewrichten en pezen elders in het lichaam anders worden belast. Ga je herhaaldelijk op deze manier de kamer op en neer lopen, dan kan die gewijzigde belasting uitmonden in een blessure. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een sportmasseur kan behulpzaam zijn bij het voorkomen van die blessure en werkt dus blessurepreventief.

De sportmasseur

Om na te gaan waar het verschil tussen links en rechts zit, voert een sportmasseur een inspectie en functietesten uit. Dit is een belangrijk onderdeel bij het examen van de NGS. Als de functietesten onvoldoende zijn, slaag je niet. Daarnaast is een NGS-sportmasseur gebonden aan de protocollen van het NGS. Dit betekent dat de sportmasseur in staat moet zijn om zo te werken dat hij/zij verantwoording kan afleggen aan de cliënt.

Een sportmasseur werkt met meestal met sporters, maar dat is niet noodzakelijk. Ook niet-sporters of mensen die werkgerelateerde klachten hebben aan het bewegingsapparaat kunnen bij een sportmasseur terecht om de balans tussen links en rechts te laten herstellen. Daarnaast kan een sportmasseur ook een gewone massage geven. Hij/zij heeft alleen extra getoetste kennis als hij/zij over een NGS-licentie beschikt.

Sportmasseur is geen beschermde titel. Een sportmasseur die over een licentie van het NGS beschikt, heeft in elk geval een officieel examen gedaan, moet zich aan de richtlijnen van het NGS houden en houdt zijn/haar licentie up to date met bijscholingen.